Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Az egyiknek sikerül…

Megfogadtam, hogy egy sort nem írok többé ide, miután pár értelmes facebookozó (ráadásul BALRÓL!), komoly “szakértői” kritikával illette kedvtelésből írt blogomat, ignorálva sokéves humorista- és sajtós múltamat. Nos, annyit kérek, hogy akinek nem tetszik, ne olvassa, de outsiderként ne kötekedjen itt, hanem írjon olyat magának, amilyet szeretne!

Tulajdonképpen amúgy sincs kedvem írogatni, mert itt, Tajvanon sincs hűvösebb, mint pillanatnyilag otthon, a vízelzárós széphazában. Csakhát aktuális megosztani-valóm van.

Tajvan, a független Kínai Köztársaság eltekintve bizonyos anomáliáktól, melyek a mindennapi életben tapasztalhatók, 100%-ig demokratikus, szabad ország, ám a sorkatonai szolgálat kötelező. Hogy minek, nem tudom, a konzervatívok és szélsőségesek válaszát meg sejtem, és bocs, de leszarom!

A történet lényege dióhéjban:

Pár hete történt, hogy egy laktanyában büntetésből halálra kínoztak egy sorkatonát. A huszonéves fiatalembert embertelen körülmények között tartották fogva, étlen-szomjan – pusztán valami csínytevésért. Az eset közfelháborodást váltott ki, lemondott a védelmi miniszter, a híradóknak pedig hosszú hetekre témát biztosít a tragédia. A gyors vizsgálat után ugyanis a bíróság látványosan enyhe büntetést (lefokozást, ha jól emlékszem) szabott ki a bűnösökre, tekintve, hogy ők a kormány és az elnök, Ma Ying Jeou emberei. Ahogy az lenni szokott…

Van egy olyan sejtésem, hogy ha mindez Magyarországon történik, a közfelháborodás ugyan meglenne, de aztán kész, bezárna a bolt. Az ítélet után elcsendesednének a kedélyek, megjelenne pár balos publicisztika okos gondolatokkal, menne egy kis facebook-vita, írnánk a dolgoról egy gonoszan vicceset a Hócipőben, “oszt jónapot”.

Az igazságtalan ítélet kihirdetését követően Taipeiben, a parlament előtt többszázezer ember gyűlt össze, mely tömeg a facebookon verbuválta magát mindenféle politikai ráhatás nélkül, tehát az ellenzéki Demokratikus Progresszív Pártnak semmi köze a kormányellenes demonstrációhoz. A jónép “vezér nélkül”, teljes egyetértésben, picsázás-komcsizás-nácizás, származási előítéletek nélkül vonult Ma Ying elnök és társai elé, mire az elnök – a közvélemény erős nyomásának hatására meglátogatta az áldozat hozzátartozóit. A sztoriban a szokott módon vámpírként tunkoló média élőben közvetítette, mi történt az áldozat családja és az elnök közötti beszélgetés során. A rokonság körülülte a befosott óvodás arcával kényelmetlenkedő elnököt, s kérdések záporát zúdították rá. Többek között felmerült, hogy a “természetes halál” helyett tán nem lett volna-e helyesebb gyilkosságot írni a záródokumentumokra.

maiyingjeou

Az esetnek nincs vége, a tüntetések emiatt is, és egy nem kívánt nukleáris telephely építése ellen is tovább folynak, a rendőrség nem lép fel erőszakkal a békés tüntetők ellen, akik viszont valóban békések és nem kezdenek el autókat meg középületeket gyújtogatni. Ellenben képesek erősen csökkenteni a jelenlegi alkalmatlan vezetés jövőbeni választási esélyeit!

Igaz, nálunk meg lassan odáig csökken a rezsi, hogy a szolgáltatók majd nekünk fizetnek a köbméterekért meg a kilowattokért…

Az egyiknek sikerül… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • NaomiHenger szerint:

    Jó a szó. Az írást soha, senki kedvéért, vagy miatt nem ér feladni. Kibicelni meg mindig is a legkönnyebb volt/lesz. Az pedig tény, hogy a trollság egyik oldalt sem kíméli. Folytassa VFJ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)