Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Fábry és Karinthy

Pár hónapja az alkotási kényszer hiányának erős frusztrációjától túlhevítve írtam egy blogbejegyzést, mivel reménytelennek tűnt a Rádiókabaré sorsa. Volt benne némi indulat (mint hivatásos elmebetegként működő személyiségem számos egyéb megnyilvánulásában), karakteres politikai véleménynyilvánítás, valamint bizonyos kollégák nem kimondottan hízelgő körülírása.

Áprilisban aztán valahogy lett Rádiókabaré. Hívtak is. Jó volt! A sikeres performanszot követően az egyik megsértett kolléga maga mellé ültetett, és konstans idegbajomat egy bávatag koala nyugalmával ellensúlyozva közölte:
– Jóska, én mindig hívlak, ezután is foglak, de az, hogy belémrúgsz, nagyon nem esik jól. Értem én az indulatot, de azért tényleg… szóval… neked én erre semmi okot nem adtam.
– Igazad van, elnézést kérek.
És mint humorista a humoristával megbeszéltük a dolgot. Azóta is van Rádiókabaré és Fábry láthatólag már rég elfelejtette a “koalás” konfliktust. Hív, dolgozunk, VAN RÁDIÓKABARÉ.

Örülök, hogy a Karinthy-gyűrűvel kapcsolatban is tévedtem. Aradi Tibor nem 30 év múlva kapja meg. Idén ő a kitüntetett. Akad is róla cikk a neten, bár csak a minőségi (online) sajtó említi. A többnyire szükségtelen részletek sokszor már ellenszenves kritizálását csúcsra járató népszerű, netes híroldalak csak akkor említették volna az esetet, ha Tibi zakóján lett volna valami motívum, amibe bele lehet kötni, vagy ha Tibi celeb lenne.

Az már más kérdés, hogy a minőségi zsurnalisztika egyes “dolgozóinak” figyelme is lankadóban van… persze bizonyára én nem ismerem jól legközelebbi kollégámat, és illene tudnom, hogy eredeti neve Aradi Péter. Csak akkor nem értem, hogy a Népszabadság tollforgatója miért nem maradt következetes és a “fejelésben” használt “Péter” után miért tér vissza a közismert “Tiborhoz”… Mindegy. Én Aradi Tibit Aradi Tibor néven ismertem meg. Majd szól, ha rosszul tudom.

Írhatnék hosszan Tibi kitüntetéséről, de csak ő érezné rosszul magát tőle, így legyen elég annyi: megérdemelte! 1993 óta van a szakmában, ír, előad, és engem piszkál meg hülyeségeket beszél. A Mikroszkópon előadások alatt, takarásban ijesztgetett meg ütögetett is. Most nem dohányzik, de a hülyeségeket továbbra is mondja.

Na de visszafordítva az agyvihart eredeti, komoly dimenziójába beszéljünk/-jek arról, ami a Fábry Sándor által feltámasztott Rádiókabaré körül zajlik újabban. Most tőlem szokatlanul higgadt és objektív leszek. (Ne ijedjenek meg, nem vagyok rosszul!:))
A humoristák számára a szakma az első. Mindegy, hogy ki milyen politikai és világnézeti platformon van, nekünk az az első, hogy művelhessük azt, amit Nagy Endre a 20. század elején elkezdett, adhassunk valamit a közönségnek, életben tarthassunk műhelyeket. Amikor a szakmáról van szó, senkit nem érdekel Orbán, Lázár, Semjén, Gyurcsány, Szanyi és a többi figura – hacsak nem mint alapanyagként funkcionáló céltábla!

Igen, most Fábry csinálja a Rádiókabarét. Sinkó Péter a boldog nyugdíjas évek 12 hónapját maga mögött hagyva visszatért. Eltűntek a vidékről és a főváros kevésbé frekventált mellékutcáiból a széleskörű tájékozatlanságtól magabiztos anti-standuposok és szóvicc-gyártók. Jó (és igen, kevésbé jó) jelenetek, JÓ standuposok, jó színészek szórakoztatják – remélhetőleg tartalmasan! – a felvételeken jelenlévő teltházat és a visszatérő népes hallgató-sereget.

Fábry jobbos, igen. Annyira mégsem. Egyfelől mert neki is a szakma az első, másfelől meg mert van véleménye. Én meg maradtam balliberális. A kabaréban meg lehet kritizálni a kormányt. Tesszük is. Markánsan. Ott van velünk sok más nagy név között Kern, Bodrogi, Hernádi, Trunkó, Kőhalmi, Badár, Vida Péter, no meg Aradi Tibor és VFJ.
Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a korábbi mtva-s fizetési morált hangosan leénekelve a fellépők és a szerzők minden eddiginél tisztességesebben vannak kifizetve – mind számszerűleg mind pedig a határidőket illetően.

Szumma szummárum a sajtó összevissza írogató, kritizálni próbáló, fogást kereső munkatársainak üzenem: VAN RÁDIÓKABARÉ ÉS MINDEN TEKINTEBEN ÖRÖM A MUNKA!

Aradi Péternek… Tibinek meg ezúton is tiszta szívből gratulálok!P_20150623_123645[1]

Fábry és Karinthy bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • Nagy Sándor szerint:

    Köszönet,hogy életben tartjátok a kabaré műfaját,szüksége van rá az országnak a benne élő embereknek,akár kiút is lehetne a tragikus állapotból.Összes a humorral foglalkozó orgánumnak és humort életben tartónak köszönet,ne legyen szomorú hétköznap,de még vasárnap sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)