Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Halálán van a Rádiókabaré

Egyre aggasztóbb a magyar kabaré helyzete. Na most kérdezze meg egy önjelölt kábeltévé-riporter, amit ilyenkor szoktak: “a humorista mindig vidám, jókedvű?” Hát most aztán… Euforisztikus mámor járja át minden porcikámat!

1994-ben csatlakoztam a Rádiókabaré műhelyéhez. Igen, ez egy műhely (volt). Az elején még örültem, ha a humorban tréfát nem ismerő, szigorú “bácsik” odaengedtek. A megtűrt kezdő státusz évekig tartott, aztán kb. a 98-as Humorfesztivált követően profiként kezeltek, hívtak, s mondjuk 2000 óta az adások 80%-ban benne voltam. Az életemmé vált.
A (trendmániás standupközönség által) kritizálható, de mindeképpen HOZZÁÉRTŐ, és igényes adásokat szerkesztő Farkasházyt egy yuppi-team tette C-vágányra 2007-ben, midőn az egész rádió felett átvették a hatalmat és csak a nyereséget, a személyes üzleti sikereket szem előtt tartva pusztítottak. Ekkor született a “Nagyon zene” című, Kazinczyt síró kísértetként megidéző grammatikai igazgyöngy, s ekkor vette át Sinkó Péter a Rádiókabaré TELJES irnyítását. Miután másokat is lapátra tettek a “fingjanincs rádiós srácok”, Péternek egy emberként kellett szerkeszteni, vágni, archiválni, vagy pl. hetente két adást legyártani konzervekből és új felvételekből. Nem irigyeltem a munkáját, dicsérni annál inkább tudtam, mert ugyan nem a Teddy-féle világot követte, de szintén igényes, színvonalas adásokat adott át a hallgatóknak. Aradi Tibi is Sinkó főszerkesztése alatt lépett be a rádiókabarésok közé. A yuppi vezetés ment a levesbe, de a MŰHELY maradt.
Aztán 2014-ben jött a nagy változás. Nem elég, hogy évekkel korábban már tönkretették a Mikroszkóp Színpadot, Magyarország egyetlen kabarészínházát (s lehet vitatkozni az ízléseken, de a teltházakkal és az ősi hagyományokkal fölösleges!), most, pár év múlva a vérprofi rádiós és kabarés Sinkó kényszernyugdíjazása révén szépen lassan kivéreztették a híresen jó magyar humor egyik utolsó MŰHELYÉT. A hallgatók virtuális “füttykoncertje” markáns kritikája az utóbbi hónapok adásainak. Aradi Tibivel köszönjük, hogy a közönség az anomáliák ellenére is velünk tartott.

Freudilag múlt időben beszélek a Rádiókabaréról?

Hónapok óta nincs felvétel. Az utolsó decemberben volt, amikor az ominózus “André Goodfriend a NAV-nál” című jelenetemet az öltözőben vettük fel telefonnal, majd a rádió vezetése azt hazudta, hogy a szám a színvonala miatt nem került be a felvételi sorrendbe. (Végülis igaz, mert felülmúlta bizonyos “előadók” produktumait. És/vagy beszartak a Fidesz szociális foglalkoztatottjai.) Év elején Nyili, a Rádiókabaré legrégebbi bútordarabja, aki nélkül nincs adás, hívott, hogy akkor lassan készüljünk, mert január végén valamikor lesz felvétel. Rá pár napra újabb info jött: még nincs pontos dátum, mert a Márványterem beosztását még nem csinálták meg. Gyanús csend támadt, majd februárban rákérdeztem: lesz-e felvétel. “Most nem, talán majd márciusban.” Ha márciusban lenne felvétel, azt a “legamatőrebb” vezetőség is februárban közli. Nem közölték. Egy ideig azt hittem, csak én lettem non-grata a nav-os jelenet miatt, és az  új adás a próbálkozó standuposokból meg az önjelölt kabarészerzők nyögvenyeléseiből fog állni. De nem. Tibit sem hívják, másokat sem. NINCS RÁDIÓKABARÉ-FELVÉTEL. Szünetel. Mint egy feloszlás előtt álló rockzenekar.

Nincs pénz. Illetve van, de másra kell. Nem stadionra. Nem náci-emlékműre. Nem is Paksra. És nem Gucci-táskára. A kormány CNN-t épít a nézetlen köztévéből, mely cég (MTVA) alá tartozik a Rádió is. Kétség kívül semmi nem fontosabb, minthogy egy ekkora országban, ahol csak úgy pörög az élet, éjjel-nappali hírközért üzemeljen. Óránként fog csökenni a rezsi, csúcsrajár majd a magyar gazdaság, teltházas stadionkokat montíroznak, kitöltőként meg Sz. Károly karancslapujtői biciklis lakos fogja fél óránként elüttetni magát a 8-as számú italbolt előtt, meg übercuki imádkozó sáska-kölykök születnek az állatkertben, akiket anyjuk ellökött magától, így most magukat a gondozó flanellingje alá rágva fejlődnek. A többi közszolgálati csatornán a sokak által kedvelt és népszerű műsorok mennek majd továbbra is: a magyar gazdaság fényével ragyogó showman, az áderi humorérzékkel megáldott parókás hangutánzó-duó, a felcsút nézői körében töretlenül sikeres sorozatok (az irodás meg a repülős), meg a családbarát reggeli szófoshow, ami a műszaki üzletek teszt-tévéin hozza meg a 2%-os nézettséget.

A Nemzeti Színház “végre nem a buzikról szól”. Kár, hogy most már a nézőkről sem. A Mikroszkóp befogadó-színház. Hetente jön egy román színitársulat, melyet azonban a néző nem fogad be. A Kossuth-térből Phenjan felvonulási tere lett, és még órákig sorolhatnánk a jelenlegi hatalom mániákus pusztításait, melynek most a Rádiókabaré lett áldozata. Persze, lehet, hogy tévedek, de végülis ez egy fölösleges műsor… gondoljunk csak bele!
Hétköznap dolgozni kell, mert munkaalapú társadalmat építünk. Szombaton bevásárolunk (csak a CBA-ban, mert az nemzeti!), vasárnap pedig családi életet élünk: reggel a paplan alatt, szigorúan hálóingben növeljük a családi adókedvezményt, majd jó keresztényhez illően elmegyünk a templomba és imádkozunk Viktorhoz Istenhez, hátha végre segít és megszabadít minket a gonosztól. Délután leülünk a tévé elé, családbarát műsorokat nézünk, a gyereket kikérdezzük hittanból, majd leülünk a net elé dícsérni a mi “eggyetlen drágajjó miniszterúrunkat”, zsidózunk cigányozunk, buzizunk, az emberi “selejt” kipusztítására buzdítunk – az internet nyújtotta inkognitót kihasználva, azzal kissé visszaélve kiéljük aljas ösztöneinket, addig a KDNP megkéri Jézust, forduljon el. Ki a fasznak van ideje Rádiókabarét hallgatni? Úgyis csak hülyeségeket beszélnek benne! Egy igaz nemzeti keresztény még egy egér-elefánt viccen is tisztességesen megbotránkozik. Akkor meg minek ide kabaré? Az nem is magyar műfaj. Olyan zsidós. Fúj!

Nem gúnyolódom! Komolyan beszélek. Azt mindenképpen komolyan hiszem, hogy nem lesz Rádiókabaré. Ha igen, egy-egy adás, melynek hallgatói kritikáját már előre sejtem. Humorfesztivál már rég nem volt. Nem is hiszem, hogy erős mezőny gyűlne össze rá, mert az utóbbi évek standup-divatja szóviccgyáros divatmajmokat késztet a mikrofon elé, szerző meg nincs, az egy nehéz dolog. Bon-bon díjat is kéne adni. Volna kinek/kiknek. De minek? A Karinthy-gyűrűt talán még átadják: valami kezdőnek. Aradi meg Vida majd megkapják. Egyszer. 30 év múlva egy boltban, ha megveszik.

Hetekkel korábban a Klubrádió tervezte folytatni népszerű kabaréműsora folytatását. Örömmel vettük a hírt, mert azt is imádtuk csinálni. Volt miért, kinek, volt hol, hogyan… most kiderült: mégsem lesz, mert nem tudják szervezni. Azt tudom, hogy a jelenlegi “nemzeti” oldal nemes egyszerűséggel gonosz geci. Azt viszont még nem sikerült megállapítanom, hogy a demokratikus (?) oldal szarik az egészre, simán hülye, vagy a kettő együtt.

Na abbahagyom, mert aztán megint nekemjönnek, hogy szidom a család szent intézményét, a nemzeti érzést, az általános emberi értékeket. Jó lenne kabarézni. Remélem, a fenti “agyömlés” csak vaklárma és hamarosan újra dolgozhatunk. Mert ebből és ENNEK élünk. Én legalábbis. 06Nov1901Január28keddesteStefániafelvételelőtt

Halálán van a Rádiókabaré bejegyzéshez 5 hozzászólás

 • Nagy Sándor szerint:

  Szerintem a hasonló hatalmi berendezkedések,ott követik el a hibát,amikor elvesztik az öniróniára való hajlamukat és ezzel együtt a humorérzéküket is,ami pedig a tisztánlátásukat segíthetné.Ergo védtelenül maradnak,kőszoborrá változnak,ami nem igazán segíti a mozgékonyságukat még gondolatilag sem.Szerintem az ilyen hatalmak bukásra vannak ítélve,amíg ez a várt idő eljön,legalább röhögjünk rajtuk!

 • Levente szerint:

  Kedves Varga Ferenc József!

  Az írása tetszik, sajnos a bent írt történtek nem. Mint sokéves kabaréhallgató és felvételre járó, már januárban észrevettem, nincs új időpont. Gondoltam, talán a nyári után bevezették a téli szünetet is, de majd feb-ban… És eljő a március, hiába néz(t)em többször többek között a hivatalos FB oldalt is, semmi új információ. A hátteret természetesen mezei hallgatóként nem tudhatom, de amiket leírt…nem gondoltam volna. Eközben az újsütetű, valami számomra megfejthetetlen ok miatt a neve végén “klikk”-et viselő, elvileg szintén hivatalos Rádiókabaré oldalon “klasszikus műsor” a felütés. Ehhez viszont folytatni kellene, vagy legalább valami információt közölni róla. Minimum Önökkel, de azt hiszem, 2 hónap után a hallgatók is megérdemelnének pár elesett mondatot. Mert ugye azt is le lehet(ne) írni, hogy például: pár hónapig sajnos nincs felvétel. Hisz’ akkor legalább reményked(het)nénk, hogy egyszer újra lesz…

  Kitartást Önöknek, őszintén remélem, lesz még Rádiókabaré! Ha azt sajnos nem is tudom (megmondani), mikor…

  Hű újpesti rajongója:
  Levente

 • gyaloggalopp szerint:

  ti csak csináljátok, amíg van mit, hol és hogyan. Egyszer vége lesz a Nemzeti Népbutításnak, amikor megmondják, mit akarok, mit akarok nézni, hallgatni, gondolni… Majd jön az az idő, amikor mindenkinek hiányozni kezdetek, és akkor tetszik vagy sem, ti jöttök. Én várom, én bízom benne. A humor éltet, a humor erőt ad, ti erőt adtok. Csak most azok, akik fent ülnek, elhiszik maguknak, hogy erre nincs szükség. Nem mindig ülnek ők ott fenn. Hajrá! És kitartás!

 • Tomi szerint:

  Miert nincs a jobboldalnak humorerzeke? Az egyetlen jobboldali humorista akit ismerek az Fabry, es o sem erti/muveli az onironiat. Mintha a Fidesszel szimpatizalni olyan lenne mint egy vallas, amivel ugye nem illik viccelni. Majd vasarnaponkent a templomban lehet standupot hallgatni…

 • Aldi háziasszony szerint:

  Hajrá és kitartást! Ezt tudom irni én is.Nem kell minőségi szórakoztatás,nem kell sem szinház,sem kabaré.Agyatlan,irányitott zombik kellenek,akiknek semmi igénye,csak okosan bólogatnak,adót fizetnek és megülnek nyugton a hátsójukon.Miért?Mert erre van igény,mert ezt érdemlik!Már megirták nálam okosabbak is,hogy :”Ha szar a szitu hát oda kell baszni a hatalomnak és hogy
  Jobb vagy bal az mindegy a kettő ugyanúgy szar!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)