Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Koncert-“élmény”

2014 június 8., Aréna – Iron Maiden koncert. Előzenekar: Anthrax. Unalmas. De jól szól. A Maiden verhetetlen. A hangosítás is rendben. Húszezer volt a jegy. Megérte.

2015. július 7. , Barba Negra Track. Dream Theater koncert. Viszonlyag kis tömeg. Progresszív rock. Nem populáris. Pedig azt hittem, a Dream nagy név. Előttük Special Providence (magyar fúzió- és skálazenekar), Kamelot – vámpírmetál egy bő szókincsű énekessel (“fucking” – egy mondatban kb. 6-szor), és egy hörgő-sipító gótikus nővel. Egy nóta is elég lett volna. Pláne ilyen hangosítás mellett. Én meg már öregszem is.

Nincs nagy tömeg. A bejáratnál mindenkitől elveszik az ásványvizét. Attól is, akinek nincs. Hogy a benti áru fogyjon. Anyjuk pi… Na de odanézzé’! A közönség soraiban sztárparádé: Alapi István (Edda), Závodi János (Piramis),  Horváth Attila (dalszövegíró zseni), Rubcsics Ricsi (Ossian), Varga Ferenc József (országszerte ismeretlen humorista), és Sokan Mások (ő a legismertebb). Ricsi osztálytárs volt. Összefutunk. Jókat dumálunk, ha épp nem hörög a gótikus nuna a színpadon. Ricsivel is fotózkodnak, velem is. Megtisztelő. A Dream előtt már a 4. fröccsnél tartok. Sör nem kell, mert antialkoholista vagyok:))

Jó hely a Barba Negra Track. A padlózat a kalandvágyóknak lett kialakítva. Minden lépésre oda kell figyelni, ha valaki nem szeretne pofáraesni a szeszélyesen hullámzó faburkolaton. Színpadon még nem buktam, nézőtéren most sanszos. Indiana Jonest itt simán elkapnák.

Jön a Dream. Már a korábbi zenekarok is érdekesen szóltak. A magyar kavarókvartettnél még aránylag kijött a mély. Aztán a nappal együtt lement. A Kamelot úgy szólt, mint az én régi sanyómagnóm, amin anno díterbólen csúcsrajárt. Dream Theater: A szamurájfejű basszusgitárost kár volt idehozatni. Megspórolták volna a gázsiját meg a repjegyét. Pedig jól zenél! Az egyik legjobb. Beletemetkezik a gitárjába és másfél órán át le se áll. Csak mi nem halljuk. Az énekből sem sokat. Petrucci gitárja még talán átjön, ha a magasat játszik. A billentyűs dettó. A zenekar biztos jól hallja magát. Hazug dolog a kontrolláda. A vezérlőpultnál se lehet nagy gond. A hangos ember együtt él a zenével, mert ő fejhallgatón figyeli. Pull Me Under nincs. Vagy volt és nem hallottuk?

Ricsi enni szeretne. Óránként ígérik neki, hogy 20 perc múlva kész lesz az a kaja, amit kapunyitás óta nem sikerül lesütni. A Dream jól elvan a színpadon. Nem mozognak, zenélnek. Jó lenne többet hallani belőle. Na dehát 9000 forintos jegyért nem várhatjuk az Aréna hangminőségét. Na de ilyen szart…! Olyan a hangminőség, mint amikor régen anyám a szovjet zsebrádión rástartolt a Kettőtől ötigre.

Na nem baj. A nyolcadik fröccs után nem zavar semmi. Vélhetőleg a közönség is így van ezzel. Hiába igényes zene, a közönség nem mindig az. Vannak itt fazonok! Nem kevés tag Petruccira akar hasonlítani. Vagy Sandokanra? Van itt metálapuka is. Metálhaj, hátizsák, elöl meg egy hathónapos szenvedőalany a hasára lógatva. Nagy élmény lesz ez a kiskölöknek. De legalább apuka rátett egy fülvédőt. Ami perpillanat a gyerek szemét takarja. Hiába, a család mindenekelőtt. A legjobb a bontás. Már javában szedik szét a színpadot, ami alatt “magnóról” dübörög a metál. Erre indul be anyu kedvenc húszéves balázskája, aki nem tudni, a Dream alatt mit csinált, de most két léggitározás között képes lenne atomjaira szedni a Barba Negra amúgy is elég legó kerítését. Szólnak neki,hogy inkább léggitározzon. Úgy tesz. Azzal remélhetőleg nem tesz kárt magában. Hogy mi lett az elmebeteggel, nem tudjuk meg, remélem, már jól van. Ricsiékkel elindultunk haza.

Azért a Barba technikai felszereltségére kíváncsi lennék. Eszembe jut Erdei Sanyi (Rokker Zsolti) barátunk egy sűrűn hangoztatott mókás gondolata: kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni. Hát a Barba egyelőre csak bohócot csinál – a fellépőkből. A Dream megígérte, hogy jövőre is eljön. Ha valaki ismeri őket személyesen, üzenném, hogy más helyszínt keressenek. Az újpesti piactér pl. simán jobb lehet!

P_20150707_212749small

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)