Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Maksa Zoli, Hír TV, izé…

…izé… Gondban vagyok. Zoli miatt, meg az ország miatt. Zoli miatt azért, mert Aradi Tibi, Maksa és én jó 15 éve közeli, összejárós barátok vagyunk. Zoli sosem politizált. Erősen ódzkodik az olyan médiumokban való szerepléstől, amelyek egy párt zászlaja alatt futnak. A baltól is távol tartotta magát, jobbra meg végképp nem kacsingatott soha. Ehhez képest nem értem, mit keresett a Hír TV-ben. Hogy mi a véleményem erről a csatornáról, az most mindegy, merthogy – legyünk objektívek – az általam preferált adókon/orgánumokon sincs angyali áldás! De tényleg, Zolika, miért a Hír TV?
Aztán ott ez a poén. A szakma egyik legjobbjaként hogy nem sikerült átgondolni? Tényleg ócska, durva tréfa, és át sem jön az, amit üzenni volt hivatott. És akkor részemről Zoli baráti leb@szása ezzel be is fejezve. Egyfelől, mert már baromira elege lehet, másfelől meg a mindenféle média nem akarja megunni a “Maksázást”. Még politikusok is szájukra vették jó kollégánkat. Politikusok, akiknek jobbról és bizony balról is több a kaka a gyatyájukon egy ócska poénnál.

Mert ha ezt a tréfát egy trendi standupos süti el, mindenki jól szórakozik rajta, sőt, még talán körbe is megy a “fácsén”. A trendi fiataloknak több van megengedve, mert trendik. Zoli már nem trendi, őszül is, meg is van hízva, 53 éves, a Szeszélyes Évszakok című, valóban szörnyedvény tévéműsort pedig örök tetkóként éktelenkedő skarlátbetűként tartja nyilván minden Maksa-kritizáló (ad-hoc netkritikus, sajtómunkatárs, fórumozó, stb.) akik nem vették a fáradságot, hogy Maksa értékes, szociológiai telitalálatokban igen gazdag munkásságába legalább belehallgassanak (káromkodásmentes standupok nem disznóöléses témában – “talán” nem baj). Azért hadd mondom el, nem véletlen a Karinthy-gyűrű, és a közönség folyamatos igénye Zoli fellépéseire. Nem mellesleg Zoli jó családapa, és mély tisztelője a szebbik nemnek!

Persze lehet, hogy a stupos csákóktól se lett volna népszerű a fenti “élc”, mert Magyarország lakossága hiperérzékeny. Sikk is megsértődni, és miután a politika már cserbenhagyta a jónépet, többek a napi sokszoros megsértődés útját választják a frusztráció balanszírozására.
A magyar keresztény, a magyar zsidó, a magyar roma, a magyar meleg, a magyar hazafi, a magyar liberális, a nyugdíjas, a fiatal, a nő, a beteg, az egészséges – mind mind fokozottan szenzitív. A jelenlegi poltikai közeg pedig még tovább túrja a különféle csoportok közötti szakadékot. (Lásd Rikárdózás a keresztyén hazafiak részéről.) Ilyen atmoszférában vigyázni kell. Engem egyszer levélben nagyon elmarasztalt egy “mélyhívő”, miután a Karácsonyi Pláza című számban lepedofiloztam a gyerekeknek cukrot osztogató PLÁZAMIKULÁST, akit ő sértődésében nem átallott Szent Miklóssal azonosítani!

Külföldön is van sértődés, mert ott is van gyűlölet minden irányban. De a humoristák mintha felül állnának mindezen őrületen. Ott aztán kap a politikus rendesen, de tréfa járja a származással, vallással, szexualitással is. Más világ. A miénk meg ilyen. Sértődős. Joggal. Mert ehhez joga mindenkinek van. Úgy vélem, a nemi erőszakos viccen való megsértődés is jogos és elfogadható. Zoli bocsánatkérése is. A különféle netes kommenteket pro és kontra most nem minősíteném – Zolitól távol áll a sértegetős, hülyetyúkozós, libsizős, stb. stílus! Ha nem így lenne, nem járnánk össze.

Hát ennyi jut most eszembe így dióhéjban – remélve, hogy a média most már talál magának jobb célpontot Zolinál. És jó lenne, ha a humoristák/standuposok pozitív kiemelése nem csak egy-két “trendi” előadó esetében lenne tapasztalható. Ezt különösen a “fiatalos”, főként neten kritizáló, “gödrös” kultúrsznoboknak üzenem, akikből néhány talán az ELTE gólyatáborában is meg-megfordul.

Kép 003a

 

Maksa Zoli, Hír TV, izé… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • László szerint:

    A humor végének a kezdete, ha humoristának először cenzúráztatni kell a művét,nehogy bepereljék, miután előadta!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)