Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Star Wars – a legenda halála, az üzlet ébredése

Gyerek voltam. Szocializmus volt. Az üzletekben nem voltak akciók. Színes mindenféle-játéközön sem.
Nem volt net. Örültünk, a fekete-fehér tévének meg a rádiós magnónak. Nem volt rossz időszak, szó se róla. De a csodákhoz nehezen jutottunk hozzá.

Pedig vágytunk rájuk. A tévéből jött valami, de úgy igazából először a Gojko Mitic-filmekben találtuk meg “azt” a valamit, amit kerestünk. Aztán a Bud Spencer-Terence Hill-filmekben. A más világokat, a nyugatot, az idegen tájak izgalmát.

Egyszercsak jött a “Csillagok háborúja”. Én “A Birodalom Visszavág”-ot láttam először. Mert itthon a kis Junoszty tévében megőrültem az előzetesétől. Lépegető gépszörny, száguldó repülők a havon. Tyú-tyú. Robbanás. A kis fekete-fehér képernyőn is lenyűgöző volt a látvány. Jött a képregény: Fazekas Attila fekete-fehér rajzaival. Benne egy nagy szőrös majom, álarcos katonák, meg egy fura, elálló fülű szörnyeteg egy mocsárvilágban.

Fény Mozi, Újpest. Híradó, reklám. Szocializmus és épphogy szárba szökkenő kapitalizmus egyben. Majd húsz centuri foksz és Lucasfilm. Feliratok, az egyik úszik az űrben. Hatásos komolyzene, és két óra látvány-dömping. A cselekmény nem is érdekes. Nincs unalmas rész. Egy világ, ami itt Újpesten, az iskolában, a szocializmusban nincs.

Akárhányszor adták a filmet a moziban, meg kellett nézni. Az első részt is. Jött a Jedi. Remegve vártuk. Meg egyik karácsonykor az első részt is a fekete-fehér tévében. A tanárok és az erkölcs- és ízléscsőszös média óva intett a film sokszori megnézésétől és a rajongástól. Az akkor szocialista (ma többnyire ősmagyarkeresztény) pedagógusok mindenáron unalmas tévéjátékok felé próbáltak terelni minket. Sikertelenül. A messzi-messzi galaxis olyat tudott, amit előtte talán csak a Beatles vagy a Pink Floyd.

Tél, nyár, karácsony, strandidő – Star Wars mindhalálig. Csak a moziban volt elérhető, meg az újságárusnál. Jó, könyvben is volt. Később figura is jött az üzletekbe – hamisított magyar olcsóért, és eredeti fogászati összegekért. Pár trafikban képek is kaphatók voltak 7-8 forintért. De nem volt video, dvd, cd, letölthető akármi, mert net sem volt. Nem volt teszkó meg ósan. Nem volt plüssfigura, naponta jelentkező trailer. Ha Star Wars-hiánya volt az alanynak, nem volt elég egy gombnyomás meg egy hipermarket. Vagy kereste a moziban, vagy nézegette a képgyűjteményt.

Giccs-zene, giccs-helyszínek, hangok, látvány, technológia, élőlények, szimpatikus antiszínészek (és persze jobbak), egyszerű dramaturgia – mindez nagyban hozzáadott valamit sokunk életéhez. Nem baj, hogy hülyeség, nem baj, hogy az űrben nem lehet hangot hallani, nem baj, hogy Einstein jelenleg érvényben lévő tudományos tézise identitását veszti.A Star Wars KELL.

1991 – Könyvben megjelenik egy folytatás. Timothy Zhan írta. Nem biztos, hogy kellett volna. Nem baj, egye fene. Elfér.

1995 – Kidobják VHS-en. Ronggyá nézi minden tisztességes fan. 1997 – Lucas megünnepli magát egy digitalizálással. Ezt is bezabáljuk.

1999 – Jön a folytatás – azaz az előzmény. A jó színészek sem tudják visszahozni mindazt, amit az antiszínészes, nem digitális, “régi” trilógia adott. Ez nem csoda már. Csak egy mozi. Disney-hangulat a kisfiútól, meg a kibírhatatlan gungantól. Ahogy elnéztük a macikat a Jediben, úgy gyűlöljük Jar-Jart. A robothadsereg sehol nincs a rohamosztagosoktól. Köze nincs a “régi világhoz”.

2002 – A Klónok támadása. Mi ez? Minek? Hol Star Wars ez? És ki ez a trendi popcsávó? Ő lesz Darth vader? Naa!

2005 – A Sithek bosszúja. Jó. Valami visszajön a régi csodából. Nem sok, de azért ez egy jó rész. Legalább sötét, drámai, nem gyereknek való. McDarmid játéka mindenért kárpótol (- már az előző részekben is).

2015 – Besokalltam. Focidroid (hogy a mi Viktorunk is kapjon valamit?), lézer-Excalibur…  Ijedten néző és lihegő afrogyerek, “Éhezőkviadala”-szerű csaj, botoxos arcú Leia-néni, SZTK-s Han Solo-bácsi. Pedig a látvány megvan… Még nem láttam a filmet, de nagyon félek, hogy odaveszik valami. “I have a bad feeling about this.”

Megnéztem. Nem ok nélkül volt “bad feelingem”. Annyit mondok: egy rendes Star Wars-fan számára a csodák világa ’83-ban maradt. Esetleg 2005-ben, ha a Sithet is szeretjük.

Üzleti siker ide. pozitív kritikák oda – ezért NAGY KÁR VOLT! Kb. olyan, mint amikor a régi nagy rockzenekarok új lemezt csinálnak – pl. Deep Purple – Now What?

Már nem vagyok gyerek. A neten minden csoda elérhető és csak három napig… óráig tart. Pontosabban addig, amíg tovább nem görgetik a facebook-falat. Star Wars mindenütt. Kíméletlen merchandise, bugyuta rajzfilmek alsótagozatosoknak.A komoly politikai erőt jelentő birodalmi tisztek, és az ellenük lázadó idegen népek szürreálisan romantikus világa most plüssfigurákban, pacsulikban, fajanszbögrékben, és ki tudja mi minden szir-szarban él(?) tovább. Él a frászt. A Star Wars számomra egyelőre halott.

ÉS MOST VIGYÁZAT! SPOILER! CSAK AZOK OLVASSANAK TOVÁBB, AKIK MÁR LÁTTÁK:
A “birodalmi tisztek” sapkája idióta. Az új “Darth Vader” egy béna csávó, s az őt megformáló színész sem különösebben szimpatikus. Miért kellett levenni azt a kurva maszkot ily hamar? Az egész film a klasszikus trilógia utánérzése, egyfajta zűrzavarba fulladó remake (főként az Új reményé). A film összes titka (ki is Kylo Ren, mi baja Lukenak, stb.) pár perc alatt kiderül, semmi dramaturgiai izgalom. Az oké, hogy “Haj van az autón” nem vállalta tovább Han Solo megformálását, de a karaktert így kivégezni bűn minden Star Wars fannal szemben. A főgonosz ork, azaz az “Uralkodó” inkább a Gyűrűk Urában jó, itt nem. John Williams elfelejtett jó zenét szerezni. Úgy van vége a filmnek, hogy valaki nyújt valamit egy másik szereplőnek, az meg nézi. Ez egy film vége? Szóval… a következő epizódot majd csak akkor nézem meg, ha nagyon unatkozom.

00a

 

Star Wars – a legenda halála, az üzlet ébredése bejegyzéshez 2 hozzászólás

 • Várda Ágnes szerint:

  Kedves VFJ!
  két megjegyzésem van 1. A Pirx kapitány az smafu ?!

  2. álom és valóság… ez inkább álomcsapda volt. A valóságnál nincs több, jobb, és amíg nem ismerjük eléggé óvatosan kell bánni az álmokkal. Nekem a Gyűrűk ura volt a nagy Ő. És most is az, a mondanivalója örök érvényű. A Star Warsnak nincs mondanivalója,(nem tűnt föl? ) bár így is szerettem azért én is, de egyik rész sem fogott meg annyira.

  ui.: nagyon szeretem az ottfelejtett mikrofonokat, köszönet értük

 • Telegdi Péter szerint:

  Star Wars folytatásokról (I.,II. II. – VII.) a cikk írójának véleményével egyetértek. Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a történetből, ha nem szolgál eszközéül a haszonszerzés, az üzleti érdekek gátlástalan érvényesítésének.

  Ráadásul nem volt ez egy új történet, csak leporolták az ősi mitológiákra rakódott évezredes porréteget és néhány betűt megváltoztattak az egykori történetek szereplőinek nevében (Seth vs Sith lovag).

  Seth, a gonosz, sötét erők (!) hatalmának, a halál urának megtestesítője az ősi egyiptomi mitológiában. Star Wars története sem újszerű, csupán az a köntös, amiben a technológiai fejlettséget (tudás) reprezentálják, s ez az, amitől a fantázája sokaknak beindul és az istenek szintjére emeli ezeket a szereplőket. Akik, ha létezhettek is valaha (egy messzi, messzi galaxisban vagy inkább itt a Földön) nyilván nem tiltakoztak az ellen, ha imádták őket alatvalóik, akiket igyekeztek tudatlanságban és félelemben tartani uraik, hogy hatalmukat ne korlátozhassa senki és semmi felettük. És ezen sem az idő, sem a hely nem változtat.

  Na persze, jön egy újabb “feldolgozás” mert Seth történetet is meg lehet filmesíteni, Holywoodusítani:
  https://www.youtube.com/watch?v=OLP8ciWeQcA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)