Karinthy-gyűrűs, négyszeres Bon-bon díjas humorista weboldala

Szerintem liberális

Most aztán erdőben vagyunk: konzervatívok legyünk, vagy liberálisok? Mindenki mond mindent…

Egyik szomszédom, egy NBIII-as válóperes ügyvéd nemrég azt mondta, hogy minél öregebb az ember, annál konzervatívabb. Én meg úgy látom, a korral együtt csak a kérdések szaporodnak bennem, és egyre kevesebbet értek a világból. Mostmár gyakorlatilag semmit.

Az idei évben, főként nyáron azonban végérvényesen megbizonyosodtam a liberalizmus létjogosultsága felől. Dubaiban kezdődött. Olcsó repülőjegy és megfizethető szállócska lévén szokásos tajvani látogatásomat most ez a város előzte meg.
(Nem, nem aranyozott retyós pucchotelben dubajoztam, hanem egy külvárosiban, ahol az elalvást egy eddig ismertlen bűz segítette elő. Az illat alapján a szálló falai között sűrű láncdohányzás közepette szétlőttek egy ritkán fürdő földönkívülit.)

Hát voltam olyan hülye, hogy nem néztem meg, mikor van vége a Ramadánnak. Még tartott, amikor ott voltam. Nem mintha érdekelt volna. Mindaddig tettem rá magasról, mígnem az 50 fokos hőgutában csavarogva szomjazni kezdtem, és egy metróaluljáróban vizet vettem. Nyitom ki, rátámaszkodok az egyik asztalkára… mire az eladó: “Uram, jöjjön be ide, ott kint nem szabad inni.” Mondom neki: nem piálok, csak víz. “Akkor sem, Ramadán van, tilos a nyilvános evés-ivás. Most kivételesen megengedem, hogy itt bent, ott a hűtő mögé bújva igyon, de vigyázzon, nehogy meglássák.”
Három napon át úgy kellett innom az utcán, hogy tudtam: ezért itt simán bírság/botozás/sitt/fejlövés jár – hatóságilag. (A kajálást még legalább megoldották – elkerítettek egy étkezőrészleget az egyik plázájukban.) Szóval nem liberálisak: vallásukhoz ragaszkodva, azt másokra is rákényszerítve akár meg is ölhetnek valakit, aki az utcán vizet iszik. És ráadásul elég unalmas egy hely, mindegy ki mit mond.

C360_2015-07-14-09-32-50-741

 

Tajvan, második otthonom. Ez egy libsi ország, vagy ha úgy tetszik, demokratikus. Kedvenc utazási irodánk vezetője, egy dekoratív 40-50 közötti hölgy, Lin. Bejárta már az egész világot, most Teheránba akar menni többedmagával. Mondom neki: hát ezt gondoljátok át. “Tudjuk.” – mondta. “Csadort fogunk viselni napokon át, és vigyáznunk kell a férfiakkal, mert a muszlim férfiak között sok a perverz. A legtöbb nemi erőszak az iszlámhívők között van.” Mert ugye a konzervatív vallás tiltja a nagy hegesztés-centrikus életet, így marad a stikában szabadjára eresztett perverzió, mint a nuncius bácsiknál… dehát ez is biztos csak a liberálisok demagógiája.

Tajvanon – bár demokratikus világ – el kellett mennünk egy buddhista közösségbe, akik egy főiskolát működtetnek. A keresténységgel, a hittannal, a hittudománnyal kapcsolatos kételyeim és értetlenségem most a buddhizmus világában reinkarnálódtak. Semmit nem értettem, pedig a buddhizmus még a liberálisabb vallások közé tartozik. Szabadelvűség ide vagy oda, fogadónk, egy C-3PO szerű nő (kb. ugyanannyi hülyeséget beszélt, és ugyanolyan értetlen volt, mint a starwarsos arany droid) aszongya nekem: most megyünk enni. És bevitt minket egy koncentrációs táborba: a férfiak és a nők külön étkeznek, szalvéta nincs, csak egy nyomi fémedény meg két pálca azt kuss. Mindenki mosoly és trécs nélkül halózik mereven maga elé nézve, majd ha beburkolta, megköszöni az ablakba tett szobornak (értsd: élő ember ilyen szart nem főz!), majd kihúz a retekbe. Szegény C-3PO nő nem értette, hogy nekem ezzel mi a bajom. De legalább kivitt a városba, lehetővé téve ily módon, hogy normálisan, emberi körülmények között egyek. Mondom, a buddhizmus kissé szabadelvűbb.

P_20150731_112953b

Burma, vagy nevezzük Myanmarnak, Rangoon városa. A Buddhizmus itteni változata komoly építészeti gyöngyöket hagyott maga után. Meg lehet őket nézni. Mezítláb. Ha valamit utálok, az a mezítláb járkálás. Nem az van, mint másnak a lakásában, hogy esetleg kérek egy házicipőt, hanem itt a zokni is tilos. Az se baj, ha koszos betonon kell kolbászolni, amíg Buddhánál vendégeskedünk, itt kötelező a strand-feeling és kuss. A térdemet viszont el kellett takarnom egy kendővel (4 USD), nehogy a randa térdkalácsom miatt rámizguljon valami burmai nő és ezzel gyehenna tüzére vetessék. Mindez azért, mert Buddha is mezténláb volt anno, igaz, a térde fedettségéről nincsenek feljegyzések.De Burmán legalább lehetett vizet inni az utcán.

DSCF4036b

Szóval maradok én liberális. Aki nem akar inni szent ünnepekkor, ne igyék. Aki nem akar hegeszteni, ne hegesszen. Aki recski körülmények között akar étkezni, tegye. Aki mezítláb szeret, legyen úgy. Aki kommunista, imádja Sztálint otthon. A vallásokat, az ideológiákat, a személyi kultuszt művelje mindenki magában. Aki szereti a focit, játssza/nézze, aki nem akar vasárnap vásárolni, ne vásároljon. Ez a liberalizmus. Szerintem. Hogy nem kényszerítem a dolgaimat, hagyományaimat, vallásomat másra. És emiatt nem gyilkolok. Mert a konzervativizmus egy idő után ide vezet – mint megannyiszor a történelem során. Pl. most egy pár napja…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

műsorrendelés
VFJ E-mail
Hívjon, jövök! Élő műsor - akár angolul is! (Live show in English on request.)